- Toekomstige activiteiten

9 september 2017

Artikels

- Kaaiman over de Noordzee

- Ambiance cinema te Kleine-Brogel (KB)!

Kaaiman over de Noordzee

Tekst: Serge NEMRY

Foto’s: Serge NEMRY

IOC voor de NH90-NFH (NATO Frigate Helicopter)

21 augustus 2015 staat in de geschiedenis  genoteerd van het 40e Smaldeel, de gekende Search And Rescue (SAR) eenheid van Koksijde. Op die vrijdag immers heeft Generaal-majoor Frederik Vansina, Bevelhebber van de Luchtcomponent, om 11u21 de  “ Initial Operational Capability” (IOC) verleend aan de NH90-NATO Frigate Helicopter (NFH).

Het belang van deze gebeurtenis werd geïllustreerd door de aanwezigheid van hoge autoriteiten zoals de minister van Defensie Steven Vandeput en zijn kabinetschef Luitenant-generaal Vl Claude Vandevoorde, Generaal Vl Gerard ‘’Flurk’’ Van Caelenberghe, chef Defensie en Flottielje admiraal Georges Heeren, hoofd van de Marinecomponent.

De IOC, het eerste operationeel niveau dat bereikt werd na een lange opleidingsperiode  van bemanningen en onderhoudspersoneel (iets meer dan 2 ½ jaar), geeft het 40e Smd de mogelijkheid om vanaf maandag 24 augustus opzoekings- en reddingsopdrachten te verzekeren met de Kaaiman helikopter.

Het alarmritme voor de NFH bedraagt 2 weken op drie tot het bekomen van de  Full Operational Capability (FOC) SAR volgend jaar. Samen met het FOC programma zal het 40e Smd vanaf de lente beginnen met de opleiding van drie bemanningen voor de marine zendingen, wat moet leiden tot de IOC MAR (Marine). Vanaf dan mogen de NFH landen op fregatten zoals de Leopold 1 (F930) en de Louise –Marie (F-931) van de Belgische Marine.

Van de vier aangekochte NH90s, zijn de RN-01,02 en 03 operationeel te Koksijde. De RN-04 werd aan de Luchtcomponent geleverd op 17 augustus 2015 en is onmiddellijk teruggekeerd naar de werkplaatsen van Eurocopter in Donauwörth (BRD) om de radar op de European Naval Radar (ENR) standaard te brengen en een nieuw kaartlees systeem te installeren.

Met die uitrusting zal de NFH over betere middelen beschikken voor opzoekings- en reddingsopdrachten, voor de strijd tegen piraterij en voor opsporing van onderzeeboten en oppervlakte schepen. Voor de andere toestellen wordt deze “upgrade” uitgevoerd tijdens het onderhoud na 600 vlieguren.

Einde 2018 zullen de twee overblijvende Sea-Kings, de RS-02 en RS-05 (de RS-03 werd op 29 augustus “gedemobiliseerd”), die met bijna 40 jaar dienst achter de rug graag gezien zijn aan de kust met hun rood/oranje neus, definitief het luchtruim laten aan de Kaaiman helikopters.

Volledig artikel in WINGS nr 7.

BAF Association - Serge NEMRY (vertaling Jan Vingerhoets)

*********************************

Ambiance cinema te Kleine Brogel (KB)!

Tekst: Serge Nemry

Foto's: Serge Nemry

Het is koud deze maandag 26 februari bij KB. Een koude om een tijger te laten brullen!

Nochtans lopen Geert, Commandant van de 10de Wing TAC, Scalle, NSO, tot voor kort, Barry, piloot van 349 Squadron, Sprinkler, piloot van 31 Squadron en Chipo, piloot van OCU Squadron, dwars door de Sierra zone om te beantwoorden aan de verzoeken van de radio, de televisie en de fotografische pers.

Het onderwerp van de dag zal op dinsdag 20 maart om 21.45 uur worden uitgezonden in de TV reeks "F-16", geproduceerd door de Vlaamse zender VTM.

Meer dan een jaar werd er gefilmd, zowel in Kleine Brogel, een basis die haar deuren wagenwijd heeft geopend voor de camera's, en op operationele locaties in het buitenland, zoals te Amari in Estland en Azraq in Jordanië. Het zijn geen acteurs, het zijn de piloten, crew-chief's, monteurs en andere medewerkers die elk hun eigen rol spelen. Er worden geen omwegen gemaakt, iedereen kan zich vrijelijk uitdrukken met inachtneming van een zekere operationele vertrouwelijkheid.

Ze spreken over hun emoties die ze delen, hun angsten, de adrenaline die opwelt voor een actie, ze praten over de familie, de toekomst.....

Sommigen spreken met open gelaat, anderen niet, dat is een persoonlijke keuze.

Verbazingwekkende beelden, zowel op de grond als tijdens de vlucht, tonen hoe complex het nemen van beslissingen is tijdens een oorlogsmissie.

Het dagelijkse werk van de "mannen in de schaduw", de technici van alle specialiteiten, die de F-16's in perfecte conditie houden.

Opnames die je in de cockpit plaatsen, beelden die je de acrobatische evoluties van Gizmo laten volgen, de laatste vlucht bij de "jacht" van Shell en anderen die ervoor zorgen dat je G's laat ervaren met Gladis en Tobi.

Er komen 5 afleveringen (alleen in het Nederlands), één per week, het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Luchtcomponent en VTM, die overigens al producties heeft verwezenlijkt met Defensie, ondermeer de reeks Special Forces.

De uitzonderlijke productie "F-16" opent op een nieuwe manier het bijzondere universum van het militaire vliegwezen. Niet te missen, echt.

Aanbiedingen

- Mirage 5 B boek (MPA - Mirage 5 Pilots Association)

- Boek WO I (FONAVIBEL)

Mirage 5 B boek (MPA)

“The unique story of the Mirage M5 B in the Belgian Air Force”

Klik hier voor alle info

FONAVIBEL - BOEK WO I

WO I N

Ook beschikbaar via de webshop.

Info: fonavibel@mil.be    FONAVIBEL<http://www.fonavibel.be/>.