News

 

- Toekomstige activiteiten

- Voorbije activiteiten

- Artikels

- Aanbiedingen

 

*********************************

Toekomstige activiteiten

 

- Remembrance Day 2018

 

- Air Force Proms 2018

 

- Plechtige Mis van de Luchtmacht 2018

 

 

*********************************

Voorbije activiteiten

 

- FONAVIBEL

 

- Dark Falcon, Red Devils, demonstraties van parachutisten...

 

- Plechtige Mis van de Luchtmacht 2017

 

- Air Force Proms 2017

 

- Florennes Air Base - 70 years

 

- Air Force Gala Ball 2017

 

- Sanicole, spotters Day KB

 

*********************************

Toekomstige activiteiten

 

 

********************************* Remembrance Day 2018

 

13 oktober 2018

 

De jaarlijkse Remembrance Day zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 13 oktober 2018 te 11:30 uur. Meer informatie zal later nog volgen.

naar boven

*********************************

Air Force Proms - 2018

 

31 oktober 2018

 

naar boven

*********************************

Plechtige Mis van de Luchtmacht 2018

4 november 2018

 

naar boven

*********************************

Voorbije activiteiten

 

 

*********************************

FONAVIBEL

 

Naar aanleiding van de Nationale Feestdag wenst FONAVIBEL reclame te maken voor hun boeken en DVD's.

Meer informatie kan men terugvinden op de website http://www.fonavibel.be/.

FONAVIBEL dankt u bij voorbaat voor uw steun.

naar boven

*********************************

Dark Falcon, Red Devils, demonstraties van parachutisten...

Heeft plaatsgehad op zaterdag 23 juni en zondag 24 juni 2018

 

Allen naar de Aviation Days van Florennes-Cerfontaine !
Dark Falcon, Red Devils,  demonstraties van parachutisten…

  • De Royal Belgian Defence Aeroclub en het vliegveld van Cerfontaine openen respectievelijk hun deuren op zaterdag 23 en zondag 24 juni e.k. De 2de Tactische Wing verbindt zich tot dit dubbele evenement dat voor alles interactief wil zijn. Inderdaad, meerdere thematische en recreatieve activiteiten zullen 's morgens op de Vliegbasis van Florennes en 's namiddags op het vliegveld van Cerfontaine worden georganiseerd. Het publiek, waarvan de organisatoren hopen dat ze in groten getalen aanwezig zullen zijn, kunnen zo de wereld van de militaire en de toeristische luchtvaart onder alle verschillende vormen ontdekken en kunnen ook terecht op een infostand die de verschillende beroepen binnen het departement Defensie zal belichten. Vliegdemonstraties met in «avant-première» onze piloot Commandant vlieger Stefan «Vador» Darte en zijn Dark Falcon, demonstraties van militaire parachutisten, kennismakingsvluchten, statische exposities, historische re-enactments en andere attracties voor klein en groot zullen verschillende liefhebbers tevreden stellen. De nieuwsgierigsten onder hen zullen zelfs worden uitgenodigd om de geschiedenis van de 2de Tactische Wing via het Spitfire Museum te ontdekken. U heeft reeds begrepen dat dit weekend volledig toegewijd is aan de luchtvaart in zijn verschillende vormen. Opgelet, deze activiteit zal niet de allure van een nationale of internationale airshow kennen, maar het vooropgestelde doel van de organisatoren is het creëren van een lokaal luchtvaartenement voor het publiek.
  • Alle informatie is beschikbaar op de website www.florennesairbase.be

Wilt u meer weten over de Aviations Days ?

  • Aviations Days - Zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018
  • Opendoor Royal Belgian Defense Aéroclub, Vliegbasis van Florennes en het vliegveld van Cerfontaine
  • Vliegdemonstraties van de Luchtcomponent, statische exposities van sport- en militaire vliegtuigen, demonstraties van parachutisten, historische reconstituties, verschillende animaties op de grond, mogelijkheid om het Spitfire-museum te bezoeken…
  • Toegang: van 10h00 tot 14h00 op de Vliegbasis van Florennes (toegang via het Wachtlokaal Clairière, Route Charlemagne 191, 5620 Florennes)
  • Van 14h00 tot 18h00 op het vliegveld van Cerfontaine (Route des Lacs 50, 5630 Cerfontaine)
  • Drank en snacks ter plaatse verkrijgbaar
  • Gratis toegang en parking op beide sites
  • Alle informatie is beschikbaar op de website www.florennesairbase.be
(vrije vertaling door Mike Arren).

 

naar boven

*********************************

Plechtige Mis van de Luchtmacht 2017

Heeft plaatsgevonden op 5 november 2017 te Koekelberg

 

naar boven

*********************************

Air Force Proms - 2017

 

Vrijdag 27 oktober 2017 - C.C. Sint-Pieters-Woluwe

naar boven

*********************************

Galabal Luchtcadetten

21 oktober 2017, Sint-Truiden

naar boven

*********************************

Florennes Air Base - 70 years

 

22 september 2017, Florennes

https://www.florennesairbase.be/

 

naar boven

*********************************

Air Force Gala Ball 2017

15 september 2017, Lint

naar boven

*********************************

Sanicole, spotters Day KB

9 september 2017

naar boven

*********************************

Artikels

 

- Kaaiman over de Noordzee

 

- Ambiance cinema te Kleine-Brogel (KB)!

 

 

*********************************

 

Kaaiman over de Noordzee


Tekst: Serge NEMRY

Foto’s: Serge NEMRY

 

IOC voor de NH90-NFH (NATO Frigate Helicopter)

21 augustus 2015 staat in de geschiedenis  genoteerd van het 40e Smaldeel, de gekende Search And Rescue (SAR) eenheid van Koksijde. Op die vrijdag immers heeft Generaal-majoor Frederik Vansina, Bevelhebber van de Luchtcomponent, om 11u21 de  “ Initial Operational Capability” (IOC) verleend aan de NH90-NATO Frigate Helicopter (NFH).

Het belang van deze gebeurtenis werd geïllustreerd door de aanwezigheid van hoge autoriteiten zoals de minister van Defensie Steven Vandeput en zijn kabinetschef Luitenant-generaal Vl Claude Vandevoorde, Generaal Vl Gerard ‘’Flurk’’ Van Caelenberghe, chef Defensie en Flottielje admiraal Georges Heeren, hoofd van de Marinecomponent.

De IOC, het eerste operationeel niveau dat bereikt werd na een lange opleidingsperiode  van bemanningen en onderhoudspersoneel (iets meer dan 2 ½ jaar), geeft het 40e Smd de mogelijkheid om vanaf maandag 24 augustus opzoekings- en reddingsopdrachten te verzekeren met de Kaaiman helikopter.

Het alarmritme voor de NFH bedraagt 2 weken op drie tot het bekomen van de  Full Operational Capability (FOC) SAR volgend jaar. Samen met het FOC programma zal het 40e Smd vanaf de lente beginnen met de opleiding van drie bemanningen voor de marine zendingen, wat moet leiden tot de IOC MAR (Marine). Vanaf dan mogen de NFH landen op fregatten zoals de Leopold 1 (F930) en de Louise –Marie (F-931) van de Belgische Marine.

Van de vier aangekochte NH90s, zijn de RN-01,02 en 03 operationeel te Koksijde. De RN-04 werd aan de Luchtcomponent geleverd op 17 augustus 2015 en is onmiddellijk teruggekeerd naar de werkplaatsen van Eurocopter in Donauwörth (BRD) om de radar op de European Naval Radar (ENR) standaard te brengen en een nieuw kaartlees systeem te installeren.

Met die uitrusting zal de NFH over betere middelen beschikken voor opzoekings- en reddingsopdrachten, voor de strijd tegen piraterij en voor opsporing van onderzeeboten en oppervlakte schepen. Voor de andere toestellen wordt deze “upgrade” uitgevoerd tijdens het onderhoud na 600 vlieguren.

Einde 2018 zullen de twee overblijvende Sea-Kings, de RS-02 en RS-05 (de RS-03 werd op 29 augustus “gedemobiliseerd”), die met bijna 40 jaar dienst achter de rug graag gezien zijn aan de kust met hun rood/oranje neus, definitief het luchtruim laten aan de Kaaiman helikopters.

Volledig artikel in WINGS nr 7.

BAF Association - Serge NEMRY (vertaling Jan Vingerhoets)

naar boven

*********************************

 

Ambiance cinema te Kleine Brogel (KB)!

Tekst: Serge Nemry

Foto's: Serge Nemry

Het is koud deze maandag 26 februari bij KB. Een koude om een tijger te laten brullen!

Nochtans lopen Geert, Commandant van de 10de Wing TAC, Scalle, NSO, tot voor kort, Barry, piloot van 349 Squadron, Sprinkler, piloot van 31 Squadron en Chipo, piloot van OCU Squadron, dwars door de Sierra zone om te beantwoorden aan de verzoeken van de radio, de televisie en de fotografische pers.

Het onderwerp van de dag zal op dinsdag 20 maart om 21.45 uur worden uitgezonden in de TV reeks "F-16", geproduceerd door de Vlaamse zender VTM.

Meer dan een jaar werd er gefilmd, zowel in Kleine Brogel, een basis die haar deuren wagenwijd heeft geopend voor de camera's, en op operationele locaties in het buitenland, zoals te Amari in Estland en Azraq in Jordanië. Het zijn geen acteurs, het zijn de piloten, crew-chief's, monteurs en andere medewerkers die elk hun eigen rol spelen. Er worden geen omwegen gemaakt, iedereen kan zich vrijelijk uitdrukken met inachtneming van een zekere operationele vertrouwelijkheid.

Ze spreken over hun emoties die ze delen, hun angsten, de adrenaline die opwelt voor een actie, ze praten over de familie, de toekomst.....

Sommigen spreken met open gelaat, anderen niet, dat is een persoonlijke keuze.

Verbazingwekkende beelden, zowel op de grond als tijdens de vlucht, tonen hoe complex het nemen van beslissingen is tijdens een oorlogsmissie.

Het dagelijkse werk van de "mannen in de schaduw", de technici van alle specialiteiten, die de F-16's in perfecte conditie houden.

Opnames die je in de cockpit plaatsen, beelden die je de acrobatische evoluties van Gizmo laten volgen, de laatste vlucht bij de "jacht" van Shell en anderen die ervoor zorgen dat je G's laat ervaren met Gladis en Tobi.

Er komen 5 afleveringen (alleen