Training op de simulator A109FFS (door Nicolas Limbioul)

Met foto's

Details van de activiteit

  • Bierset
  • 2019-04-20 15:49 - 2019-05-11 15:49

Contact event manager

1 2 3 4

Book your tickets

Choose tickets
€0
Back to details
Thank you Kindly

Training op de simulator A109FFS (door Nicolas Limbioul)

Bierset

2019-04-20 15:49 - 2019-05-11 15:49
20/04/2019

000000

Training op de simulator A109FFS

Zeg niet meer “luchtmachtbasis van Bierset” maar Liege Airport. Inderdaad, sinds het vertrek van de militairen en de sluiting van de luchtmachtbasis van Bierset in 2011, is het enige nog bestaande en operationele militaire gebouw de vluchtsimulator A109. Ter plaatse heet Adjudant Olivier Hacherelle, manager van de simulator, mij welkom.

Olivier is een oud “Mirage” man en heeft in de loop der jaren de basis van Bierset zien leeglopen. Hij heeft een ploeg van 4 militairen (allen instructeur op simu) en 2 burger techniekers, van de firma CAE. Deze laatsten zorgen voor het onderhoud en herstellen van het werktuig, een technologisch monster.

Vandaag zijn er 2 bemanningen op training en wisselen om het uur de bediening naar rato van 4 sessies per dag. We gaan rond in het gebouw. We onderscheiden drie verschillende delen. Het gelijkvloers herbergt het technisch gedeelte met bureel, computerzaal en commandozaal van de simulator, beheerd door de instructeurs.

Op de eerste verdieping burelen, cursuszalen en kantine. En tenslotte maar het meest belangrijke, de hall met de simulator.

 

Een Full Flight Sim of FFS

Aan de voet van deze “grote cabine” ben ik overdonderd van de grootte, 2 verdiepingen, en dus veel groter dan de A109 helikopter zelf. Olivier legt uit: Het is een Full Flight Sim of FFS. “Een FFS A109”, exacte replica van de cockpit van een helikopter Agusta A109. Deze cockpit werd geplaatst op een mobiel platform dat ervoor zorgt dat deze over 6 assen kan bewegen. Meer specifiek kan de FFS de vlucht karakteristieken van de helikopter nabootsen door een “Blade Rotor Model” te gebruiken die het volledige vluchtmodel van de machine inhoudt.

Het zicht bestaat uit een zeer groot scherm en 3 projectoren boven de cockpit geplaatst, hierdoor zijn vluchten, zowel overdag als ’s nachts, in vrijwel alle klimatologische omstandigheden mogelijk.

Het realiteitsgevoel is zo precies dat sommige mensen ziek worden. Het is trouwens verboden om een echte vlucht uit te voeren na een sessie in de “simu” want er kunnen zich vestibulaire aandoeningen voordoen. Veiligheid eerst! Bovenop het mobiel platform, staat er een commandopost in een aangrenzend lokaal die door de instructeurs gebruikt wordt om de simulator te controleren. Allerlei defecten, speciaal reliëf, klimatologische omstandigheden, profiel van de missie, enz. … alles wordt van hieruit geprogrammeerd met een groot aantal functies waardoor het mogelijk is de verschillende trainingsdoelen te manipuleren en te controleren zodat de bemanningen zich in reele situaties zouden bevinden.

Het zenuwcentrum van het systeem is een computer (HOST) die een 50000-tal parameters controleert. Deze zorgt voor de communicatie tussen de verschillende systemen die de machine controleren zoals de beeldgenerator, het mobiel platform, de geluidskaart, de console van de instructeur. Dat wil zeggen dat de FFS de mogelijkheid biedt om verschillende types training te geven zoals:

– Het hanteren van de boordsystemen en het trainen van vluchtprocedures.

– Het trainen van de specifieke functies aan boord, zodat alle bemanningen eenzelfde standaardniveau bereiken.

– Het trainen van de noodprocedures. Hiervoor beschikt de instructeur over meer dan 500 defecten die door zijn computer kunnen gesimuleerd worden.

– Het trainen van nachtvluchten op lage hoogte, op gewoon zicht of door gebruik te maken van nachtkijkers.

– Het trainen van vluchten op instrumenten.

 

Voordelen van een Full Flight Sim

Olivier legt eveneens de voordelen uit van het gebruik van zo een systeem ten overstaan van een echte helikopter. Er zijn er meerdere.

De complexiteit van de moderne helikopters, het groeiend aantal veiligheidsmaatregels en de budgettaire beperkingen laten niet meer toe om bij een werkelijke vlucht de verschillende trainingsaspecten uit te voeren.

Je moet weten dat een uur vluchtsimulator gelijk is aan 1/5 van de kost van een uur reële vlucht. Deze simulator maakt het dus mogelijk om enerzijds een deel van de basisopleiding te geven aan de leerling piloten en anderzijds de competenties en de doeltreffendheid van de gebrevetteerde piloten te verhogen door diverse noodsituaties te simuleren die moeilijk in te oefenen zijn op echte helikopters. De uren, doorgebracht in de FFS, zorgen dus voor de operationele kwaliteit van de bemanningen.

 

Maximum concentratie

We begeven ons in de cockpit, Olivier doet me rechts plaats nemen en gaat dus zelf links zitten. NB: de plaatsen zijn omgekeerd ten opzichte van een vliegtuig. De PIC (pilot in command) is rechts. De loopbrug wordt weggenomen en een luchthavenpiste verschijnt op het scherm. Vandaag bevinden we ons op Liège Airport (EBLG).

Men zou, vanzelfsprekend, eveneens een vlucht op New-York kunnen simuleren. (zie foto) Omdat ik de luchthaven goed ken, heb ik liever een aantal referentiepunten die mij, hopelijk, zullen helpen tijdens mijn vlucht.

Doel van de missie van vandaag: opstijgen, in rechte lijn omhoog (niet zo gemakkelijk) en invoegen in het circuit en terug op baan 22R van Bierset… euh… Liege Airport.

De eerste test duurt… 24 seconden. Een “slimmerik” had een defect van de anti-koppel rotor (de schroef achteraan de helikopter die zorgt voor de stabilisatie van het toestel) gesimuleerd van bij het opstijgen. Het gevolg is gekend maar omdat het een simulatie is “reset” de instructeur en enkel seconden later, zijn we terug klaar om op te stijgen. Ze zijn zo vriendelijk om me te laten vliegen zonder defect.

Olivier helpt mij om op te stijgen en om het toestel stationair te houden. Ik moet toegeven dat de bediening heel gevoelig is en dat 2 vingers voldoende zijn om de knuppel onder controle te houden. Gemakkelijk gezegd…

Nog steeds onder het toezicht van Oli, probeer ik het toestel recht te houden en wanneer we overgaan van “stationair” naar de “klassieke” vlucht, vind ik het gevoel van Cessna piloot terug. Maar verder gaat het niet want een helikopter is geen vliegtuig en de kracht van de motoren is veel groter dat een éénmotorig vliegtuigje.

We doen twee approaches en landen zonder veel problemen, zoals een klassiek vliegtuig. Het “stationair”, lijkt op een radar die van links naar rechts beweegt en vice-versa… Moeilijk!!!

In totaal heeft het 20 minuten geduurd en ik ben helemaal, ook psychologisch, uitgeput… Wat een spanning en concentratie! Wanneer ik denk aan de mannen die hier gedurende 4 maal 1 uur per dag blijven, dan begrijp ik dat een regelmatige en strenge training noodzakelijk is. Ik zal deze bemanningen nooit meer op dezelfde manier bekijken…

 

200 piloten sinds 1995

Sinds 1995 hebben ongeveer 200 piloten dit opleidings- en trainingsmiddel kunnen gebruiken. Van de oorspronkelijk bestelde 46 toestellen blijven er slechts 10 in gebruik. Ze zijn in Beauvechain, in Waals Brabant, gestationeerd. Elke “simu instructeur” volgt dezelfde opleiding als een piloot maar zonder de reële vluchten op helikopter. De piloten daarentegen komen gemiddeld 4 maal per jaar naar de simulator gedurende 2 dagen.

Momenteel zijn er nog een twintigtal bemanningen op A109. Sinds 2008 is het aantal uren gebruik in dalende lijn maar de trainingsmodules werden verhoogd om beter aan de huidige noden te voldoen. Het helikopterpark is zienderogen verminderd, maar elk toestel, piloten en simulator worden telkens verbeterd en up to date gehouden om een topservice en rimpelloze voorbereiding te leveren.